FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…

Tips


 Powered by Max Banner Ads 

5 strategi licik jimat wang

  Oleh: Cikgu Azros Admin Blogspot Pakar Kewangan Berjimat bukanlah satu tugas yang mudah. Ia memerlukan keberanian untuk melaksanakan semua rancangan penjimatan. Jika tiada keberanian, usaha untuk berjimat pasti tidak akan berjaya. Berjimat akan menyebabkan anda perlu meninggalkan beberapa perkara yang anda suka. Contohnya dahulu anda melanggan astro, di sebabkan berjimat anda potong talian astro. […]

,

TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA

TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA Artikel ini di ambil dari blog Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin. (sertai facebook DrMAZA.com). Link asal dari sini http://drmaza.com/home/?p=1391   TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA Ramai yang bertanya tentang siapakah yang patut mereka undi dalam piliharaya akan datang, atau yang sedang berlangsung di Sarawak sekarang. Soalan-soalan ini muncul kerana kebanyakan generasi muda […]

,

Isi Borang Cukai Secara Online Dengan Selamat

Ha.. Bulan ni adalah bulan terakhir buat individu untuk submit borang BE.. artikel kali ini berkenaan dengan cukai pendapatan yang saya copy dari blog On9 info. http://on9info.com/isi-borang-cukai-secara-online-dengan-selamat.html Memang ramai diantara kita telah pun menggunakan e-Filing untuk mengisi dan menghantar borang cukai secara online. Pada bulan April dan Jun setiap tahun biasanya merupakan bulan paling sibuk dimana ramai […]

, ,

Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Kepada yang sedang merancang membeli rumah pertama, anda boleh la membelinye sekarang. Tidak perlu cukup deposit dah boleh beli. Pinjaman 100%. Kerajaan baru sahaja melancarkan Skim Rumah Pertamaku (SRP). Dulu SRP singkatan untuk Sjil Rendah Pelajaran, kali ni untuk membeli rumah pulak. Skim Rumah Pertamaku (SRP) telah diumumkan dalam Bajet 2011 oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu […]

,

Facebook Page FeldaKumai.com berwajah Baru

Baru-baru ini Facebook telah memperkenalkan layout baru untuk fanpage. So, sebagai administrator untuk page FeldaKumai.com, saya telah menukarkan ke layout yang baru. Lambat laun kalau tak tukar Facebook akan tukar secara automatik. Lihat page baru ini. Antara perubahan pada page yang baru ini ialah: 1. Gambar terbaru akan di paparkan melintang pada bahagian atas Fanpage. 2. […]

, , ,

[Tips] Facebook Email

Sekarang semua pengguna dapat menggunakan alamat email  @facebook.com untuk menghantar dan menerima mesej. Ia merupakan satu peti masuk sosial dimana tumpuan hanya pada mesej sebenar itu sendiri dan juga penghantar. Tidak ada unsur e-mel biasa seperti subjek, cc dan bcc seperti yang terdapat pada perkhidmatan e-mel popular seperti Gmail, Yahoo Mail dan Live Hotmail. Anda juga boleh mengawal siapa yang boleh menghantar mesej di alamat emel anda@facebook.com. Bagaimana […]

5 tip motivasi yang bagus untuk kerjaya dan juga perniagaan

Buat Warga Felda dan peminat Felda Kumai.com hari ni saya nak share 5 tip motivasi yang bagus untuk kerjaya dan juga perniagaan. Tips ni dari blog Irfan Khairi seorang Jutawan Internet. 1.) Selalu lakukan lebih daripada apa yang dibayar/diupah. Contoh, kalau pendapatan kita RM3k sebulan, buat kerja seperti pendapatan kita RM4k sebulan. Kalau projek client […]

, ,

[Tips] Buang Navigation Bar untuk Blogger

Tips ni saya nak share buat blogger2 Felda Kumai  yang menggunakan (Blogspot) blog. Di blog anda, anda akan dapati satu horizontal bar seperti gambar di atas. Ia digunakan oleh  Google untuk menunjukkan logo blogger, search box untuk blog anda dan link ke blog lain di blogger. Bar ni di panggil “Navigation Bar”. Hari ni saya nak […]

, , , ,

[Tips] Tambahkan “Watermark” ke foto anda

Buat warga Felda hari ni saya nak sharekan beberapa Free Online Tools membolehkan anda membuat Watermark pada gambar foto anda supaya orang lain tidak boleh menggunakannya sesuka hati. pickmarmar.com watermarktool.com watermark.ws watermark-images.com ivertech.com webwatermarks.com Contoh gambar yang telah saya “watermark”kan seperti di bawah. SUMBER: Fariz Kamis’s Blog Boleh Share:FacebookEmailPrint

, ,

[Tips] Download video youtube

Hari ni saya nak share kepada semua cara-cara untuk mendownload video youtube? Sebelum ni saya sebenarnya tak tau dan tak pernah pun nak download video dari youtube ni. Biasanye tengok kat youtube terus je. Tapi oleh kerana anak saya suka sangat video Alif Ba Ta ni, daripada saya bukak dari youtube setiap kali dia nak […]

[Tips] Tukar URL Facebook anda

Hari ni saya nak share macamana nak tukar URL FB anda. Facebook anda mungkin sekarang ni mempunyai URL seperti ini http://www.facebook.com/profile.php?id=1234567890. Nampak tak menarik kan.. Kalau anda lihat URL saya http://www.facebook.com/fariz.kamis, kan nampak menarik dan senang nak ingat. Macam mana nak tukar? Ikut step saya seperti di bawah ni. 1. Klik ke http://www.facebook.com/username. Anda dapat […]

,

Tips: Facebook quick button

Ramai diantara kita yang mempunyai akaun Facebook. Facebook hari ini sudahpun mempunyai 500 juta pengguna. Tahukah anda beberapa quick button yang boleh kita gunakan semasa menggunakan FB? Mungkin ada yang dah tau.. Kepada yang belum tahu, saya sharekan bebarapa quick button tersebut. shift + alt + 1 = home shift + alt + 2 = […]

,

Nasihat kepada pengguna jalan raya

Sempena musim cuti sekolah yang tinggal beberapa hari lagi dan cuti musim perayaan ni, saya nak share sedikit tips keselamatan jalan raya buat pengguna-pengguna jalan raya terutamanya warga Felda Kumai yang saya sayangi. Sebenarnya tips yang saya nak share ni dah biasa kita dengar sebelum ni. Dalam tv, radio, surat khabar dan dari internet sendiri. […]

, ,

[Tips] Beli barang online

Kita sudah pun dihujung bulan Syaaban. Dah nak masuk Ramadhan dan kemudian Syawal. Syawal tu bulan raya la kan.. Persiapan raya ni ramai la yang nak shopping baju raya, kuih raya, dan yang juga kereta raya. Ada yang suka bersesak2 kat pasaraya dan ada jugak yang tak suka. Lebih suka beli online katanya. Kalau kita […]

,

Perancangan Beli Rumah

Buat Warga Felda Kumai yang baru nak merancang untuk membeli rumah, saya kongsikan satu artikle mengenai perancangan membeli rumah. Anda boleh membaca artikle asal di sini. Kalau nak beli rumah kena rancang dulu barulah puas hati. Maklumlah harga rumah bukannya murah. Secara asasnya kalau nak beli rumah kenalah tahu jenis rumah yang hendak dibeli. Ada […]

Related Posts with Thumbnails

,