FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…

Umum


 Powered by Max Banner Ads 

KPF 2 untuk Generasi Felda

Sebelum ni aku pernah masukkan berita yang Felda akan melancarkan KPF 2 untuk Generasi Felda. Yang tak ingat berita tu, aku letakkan link di sini. Felda tubuhkan KPF 2. Baru hari ni aku tahu yang penubuhan KPF 2 telah pun diluluskan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) pada 14 April 2011 setelah aku bukak laman web Felda. […]

, , ,

Pinjaman KPF dari Maybank Temerloh

Sepertimana yang kita ketahui, Koperasi Permodalan Felda (KPF) bakal mengumumkan bonus pada bulan June ini dan kepada yang dah melabur tu mesti happy bila dengar dividen yang bakal diumum mencecah 14%. KPF merupakan salah satu pelaburan yang menguntungkan buat masa ini. Jika dibandingkan dengan ASB, dividen ASB hanyalah sekitar 8%. Apa yang saya nak ceritakan […]

, ,

GST bakal dilaksana di Malaysia

Dulu dah kecoh pasal GST ni. Pastu senyap balik bila kerajaan menagguhkan perlaksanaannya buat sementara waktu kerana ingin melakukan kajian yang lebih terperinci dan kononnya ingin memberi kesedaran kepada orang ramai.. Baru-baru ni terbukak balik cerita GST apabila kerajaan mengumumkan akan melaksanakan GST dan seterusnya mengurangkan cukai korporat dan individu. Apa sebenarnya GST atau nama […]

, ,

TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA

TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA Artikel ini di ambil dari blog Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin. (sertai facebook DrMAZA.com). Link asal dari sini http://drmaza.com/home/?p=1391   TIPS MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA Ramai yang bertanya tentang siapakah yang patut mereka undi dalam piliharaya akan datang, atau yang sedang berlangsung di Sarawak sekarang. Soalan-soalan ini muncul kerana kebanyakan generasi muda […]

,

Hati seorang ayah

Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya, tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai suara batuk-batuknya. Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya : “Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?” Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya […]

,

Isi Borang Cukai Secara Online Dengan Selamat

Ha.. Bulan ni adalah bulan terakhir buat individu untuk submit borang BE.. artikel kali ini berkenaan dengan cukai pendapatan yang saya copy dari blog On9 info. http://on9info.com/isi-borang-cukai-secara-online-dengan-selamat.html Memang ramai diantara kita telah pun menggunakan e-Filing untuk mengisi dan menghantar borang cukai secara online. Pada bulan April dan Jun setiap tahun biasanya merupakan bulan paling sibuk dimana ramai […]

, ,

Facebook Page FeldaKumai.com berwajah Baru

Baru-baru ini Facebook telah memperkenalkan layout baru untuk fanpage. So, sebagai administrator untuk page FeldaKumai.com, saya telah menukarkan ke layout yang baru. Lambat laun kalau tak tukar Facebook akan tukar secara automatik. Lihat page baru ini. Antara perubahan pada page yang baru ini ialah: 1. Gambar terbaru akan di paparkan melintang pada bahagian atas Fanpage. 2. […]

, , ,

Apa Kesan Harga Minyak Naik?

Apa Kesan Harga Minyak Naik? Pakar Matematik Gunaan dedah fakta sama ada impaknya untung atau rugikan negara Penyelarasan subsidi ke atas bebearapa bahan keperluan seperti petrol dan gula bukan sahaja memberikan kesan kenaikan harga keperluan asas lain, malah, pelbagai pihak dari sektor perkhidmatan juga menaikkan cas atas alasan tersebut. Dalam keadaan yang semakin tertekan ini, […]

,

GABUNGAN WAWASAN GENERASI FELDA (GWGF)

Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) adalah sebuah pertubuhan yang merangkumkan beberapa buah badan bukan kerajaan yang memainkan peranan penting di peringkat akar umbi golongan peneroka dan generasi peneroka Felda. GWGF berperanan sebagai agen perubahan yang menjangkaui aspek yang lebih menyeluruh demi kepentingan para peneroka dan generasi peneroka Felda. Badan-badan yang bergabung di bawah GWGF adalah […]

, ,

Kerajaan rakam penghargaan, terhutang budi kepada Yusof Noor

KUALA LUMPUR: Kerajaan amat berterima kasih dan terhutang budi kepada bekas Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELFA), Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor, yang sudah banyak membawa kecemerlangan kepada lembaga itu sehingga kini. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, sepanjang Dr Mohd Yusof mengemudikan FELDA selama sembilan tahun, FELDA melalui pelbagai […]

Menjadi ahli KPF

Saya percaya ramai di antara generasi kedua masih belum menjadi ahli Koperasi Permodalan Felda atau KPF. Dalam posting sebelum ini saya ada bercerita mengenai perbandingan di antara KPF dan ASB, posting kali ini saya akan sharekan bagaimana ingin menjadi ahli KPF. SYARAT-SYARAT UNTUK MENJADI ANGGOTA : 1. Berumur 18 Tahun dan ke atas; 2. Warganegara […]

,

Felda Sg Klah Hot Springs

Baru-baru ni saya semasa percutian hujung tahun saya, saya sempat singgah di Hot Springs Felda Sg Klah. Saya sampai di situ lebih kurang pukul 10.15 pagi. Hari tu hari Jumaat. Ingatkan hari Jumaat tak ramai orang, tak sangka saya rupanya ramai yang mengunjungi Hot Springs Sg Klah ni. Felda Sg Klah Hot Spring (Kolam Air […]

, ,

Futsal buat warga Felda Kumai

FeldaKumai.com dengan kerjasama Warga Felda Kumai akan menganjurkan Futsal suka-suka seperti berikut: Tarikh : 11/12/2010 Masa: 9.00 pagi – 12.00 tengahari. Tempat: X-Treme Park Futsal, Seksyen 13, Shah Alam. (Klik sini untuk maklumat lanjut) Semua warga Felda Kumai dan Fan Feldakumai.com di jemput untuk memeriahkan lagi event ini. Majulah sukan untuk warga Felda. Boleh Share:FacebookEmailPrint

, ,

SPM dah bermula

Peperiksaan SPM tahun 2010 dah nak mula esok. Haha.. Mesti malam ni masih ramai yang bukak buku lagi untuk subjek esok. Dulu time saya belajar dulu, cikgu pernah cakap, 2 hari sebelum exam jangan bukak buku. Time tu kena relaks je.. Semua dah ada dalam kepala otak. Cikgu cakap pegi la tengok wayang untuk mencari […]

HARI RAYA AIDILADHA

Asal-Usul Aidiladha Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas dari mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar. Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata, “Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi […]

Related Posts with Thumbnails

‹ Previous Posts Next posts›