FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Ketua Blok @ Felda Kumai

Di setiap Felda, saya pasti anda akan terbiasa dengan sistem blok yang diwujudkan untuk urusan pentadbiran dan pembahagian kawasan rumah dan kawasan ladang seperti yang saya kongsikan dalam catatan system blok terdahulu.

peranan ketua blok Title

Ketua Blok 13, Felda Kumai, En. Adlan bin Adol

Setiap Blok, akan mempunyai seorang Ketua Blok yang dipilih sendiri oleh ahli bloknya sebagai perantara antara pihak pentadbiran felda dan juga ahli blok.

Mereka adalah pemimpin blok masing-masing dan tanggungjawab yang dipikul amat penting sebenarnya. Saya masih teringat di blok 13 Felda Kumai , (mungkin sama dengan blok yang lain), pemilihan ketua blok dibuat oleh ahli blok melalui mesyuarat blok.

Peranan yang dimainkan selain sebagai wakil blok, juga sebagai ketua aktiviti kemasayarakatan di blok. Urusan kenduri kendara samada kenduri kahwin ataupun kenduri biasa, selalunya ketua blok akan mengetuainya.

Di awal sistem blok sebelum dianugerahkan  geran individu, ketua blok memainkan peranan yang amat aktif dan sangat diperlukan dalam sistem pentadbiran Felda. Mereka merupakan perantara di antara pihak pentadbiran dan ahli blok masing-masing.

ketua blok 13 felda Kumai

Meninjau masalah ahli blok

Segala maklumat aktiviti di ladang seperti tarikh memotong buah, membaja, meletakkan racun tikus serta segala maklumat mengenai hasil ladang akan dikumpulkan dan dilaporkan ke pejabat felda.

Di hari pembayaran gaji, ketua blok akan mengambil gaji bagi blok masing-masing dan akan mengagihkan kepada ahli bloknya.  Cuma kadang-kala sesekali, Pihak Pengurusan Felda ingin membayarnya sendiri, maka peneroka terpaksalah hadir di pejabat Felda untuk mengambil gaji yang akan dibayar oleh Pegawai Blok masing-masing.

Cuma yang berbeza ketika ini adalah segala pembayaran gaji adalah melalui akaun bank.

Ketua Blok juga mewakili bloknya dalam Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung  atau ringkasannya JKKK yang amat memainkan peranan dalam segala isu yang berkaitan untuk diketengahkan kepada jawatankuasa ini.

Bagi blok 13, seingatan saya antara ketua blok yang pernah menjawat jawatan ini adalah Jaafar Kassim, Abdul Din, Arwah Ujang ,  Zaitong Awang Kechik dan Arwah Othman Awang  yang meninggal ketika menjawat jawatan ketua blok.

Kini blok 13 diketuai oleh Adlan Abdul  semenjak tahun 2006.

Sumbangan ketua-ketua blok amat besar cuma kadangkala tidak didendangkan…

Cuba senaraikan .. sejarah  ketua blok anda di ruangan ulasan….  bolehlah kita kenang jasa dan sumbangan yang telah mereka curahkan kepada blok masing-masing dan Felda Kumai.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>