FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Puasa zaman budak-budak @ Felda Kumai

Dah masuk seminggu pun umat Islam berpuasa. Ha ada tak yang tak berpuasa hari ni? Ish2, tak kan la tak puasa ye.. Yang perempuan tu ada gak reason nye.. Kalau lelaki tak tau la saya.. Gastrik agaknya..

Wahai pembaca semua, yang asal Felda Kumai, korang ingat tak zaman puasa time kecik-kecik dulu?. Time puasa kecik-kecik yang mana rasanya lebih best dan teruja bila bulan Ramadhan nih. Kemaruk nak raya satu hal laa.. tapi entahlaa saya rasa suasananya agak berbeza ngan sekarang nih..

Dulu-dulu kalau tengok pengumuman Puasa tu memang berdebar sebab ianya memang sesuatu yang tak ditentukan lagi tak macam sekarang.. apa yang letak kat kalendar tu.. itulaa keputusannya.. pengumuman kat TV tu just sebagai syarat jee.. Kalau dulu nak tunggu pengumuman penuh depan tv sekeluarga.. Mak berdebar debar sebab takut pose esok.. barang tak beli lagi kat kantin (D’Mart). Lauk tak beli lagi.. Kalau puasa terpaksa la ayam dalam reban jd korban untuk sahur.. Malam-malam terpaksa sembelih ayam..

Dulu bazar ramadhan takde lagi.. yang ada pun kuih-kuih jual kat warung2.. Tu pun tak banyak.. walaupun tak banyak time buka tetap meriah. Dulu budaya tukar-tukar juadah masa tu memang hebat. Entah berapa banyak rumah saya tolong mak pegi hantarkan juadah. Kalau malas adik gi hantar.. Sebelah rumah, depan rumah, belakang lagi.. Yang best nya confirm ada balas punya.. hehe.. salah satu taktik nak dapat kuih dari jiran ” Makcik.., mak kata nak bekas balik”. Diorang mesti cepat-cepat basuh untuk pulangkan balik bekas kuih tu dan semestinya ia berisi.. heh! Mak saya gak dapat nama.. Sekarang Bazar Ramadhan dah banyak sangat.. dan budaya tukar-tukar juadah ni macam tak hebat sepertimana dulu.. Ada lagi ke?

Bukak pose dulu biasanya budak-budak buka kat masjid.. Buka puasa masa tu ikut giliran blok.. Sakarng tinggal moreh je..  Budak2 layan semua blok.. Tu pun siap tanya bapak, makan apa kat masjid untuk buka pose, kalau lauk best baru pegi, maklumlah dulu kat Felda nak dapat lauk best bukan senang kan.. Lepas buka terus solat Maghrib dan tunggu sampai isyak dan terus terawikh..

Solat terawikh tapi bukan di Felda Kumai

Kalau dulu masa zaman bebudak memanglaa suka sangat pegi solat Terawih.. tapi bukan solat betul pun.. selalunya mesti dengan kawan-kawan main ABC dalam masjid.. hehe.. Korang tau tak main ABC? ABC, ABCDEFGHIJKL Langsat, Lengkuas, Labu, Lambutan aaa.. Ha yang mana tak dapat bagi jawapan dia yang kena jentik kat tangan.. sampai merah la tangan, pastu lari tak nak main dah.. haha masa tu memang gamat la masjid, bukan bunyi orang berzikir, budak2 tengah gelak2 time orang sembahyang. pastu ada la pakcik yang datang sound.. senyap 2 minit, pastu mmm. Ada gak yang datang masjid bawak mercun, main mercun roket sampai masuk masjid, hehe, taka ingat aku sape.. .. Sekarang.. dah jadi bapak orang tinggal kenangan jee semua tu..

Dulu kat tv kalau time bulan puasa penuh cerita arab yang telah dialihsuara jee.. Saya ingat lagi cerita firaun tapi dah lupa tajuknya. Firaun dan pelawak Yuyu.. Ok jugaklaa citer tuu..  Lepas tu perlahan-lahan cerita melayu masuk.. Rumah Kedai (betul ke?), sampailaa sekarang penuh cerita melayu jee.. kat TV.

Banyak lagi kenangan pasal puasa dulu-dulu yang mana sekarang dah takde lagi.. biasalaa zaman dah berubah.. dunia dah maju.. kan. Benda-benda ni dah tinggalkan nostalgia pada mereka-mereka yang melalui zaman tu termasuk saya. Kadang-kadang macam nak kembali balik merasai semua tu..

Kalau pembaca semua ada cerita menarik, share2 la kat ruangan komen tu ye..

Related Posts with Thumbnails

, ,

2 thoughts on “Puasa zaman budak-budak @ Felda Kumai

  • shahazrin saharudin says:

    citer pasal puasa nie mmg best…. klu moreh dulu2, dapat pulak polistren yang ikat ngan getah… mesti budak2 tarik getah tu… ngah sembahyang mesti dengar punya..skang ada g tak eik????

  • shahrul nizam says:

    Satu perkara lg, meriam tanah, meriam buluh, meriam katak. Itu lah permainan masa bulan puasa, lawan sape yg paling kuat bunyi. Bergegar satu Kumai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>