FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…

puasa


 Powered by Max Banner Ads 

Majlis berbuka puasa dan ceramah sempena Nuzul Quran

Alhamdulillah.. Majlis berbuka puasa dan ceramah sempena Nuzul Quran anjuran bersama Jawatankuasa Masjid Felda Kumai dan Generasi Felda Kumai telah pun selamat di jalankan pada 27 Ogos yang lalu. Kerja-kerja memasak telah diadakan pada belah pagi lagi oleh Ahli Jawatankuasa Masjid dan beberapa orang wakil belia Felda Kumai yang datang membantu. Antara juadah berbuka pada […]

, ,

Nuzul al-Quran dan Lailatul Qadar

Nuzul Al-Quran Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa […]

, , , ,

Kadar Zakat Fitrah

Salam semua, korang dah bayar zakat ke? Hari ni saya nak share pasal kadar zakat fitrah seluruh malaysia bagitahun 2010. Zakat fitrah difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan. So jangan lupa tunaikan kewajipan kita sebagai seorang muslim yea, jom ambik tau pasal Zakat Fitrah, sumber dari […]

, , ,

Dengan RM2 buka puasa di Malaysia Negara Ku

SHAH ALAM, 13 Ogos — Ketika adanya aduan bahawa harga makanan dan juadah berbuka puasa mula naik di kebanyakan tempat sejak dua hari lalu, di restoran Malaysia Negara Ku di Shah Alam, anda boleh makan sepuas-puasnya dengan hanya membayar RM2. Syaratnya, pelanggan perlu menunjukkan kad pengenalan sebagai bukti mereka adalah warganegara Malaysia. Dengan harga RM2 […]

,

Puasa zaman budak-budak @ Felda Kumai

Dah masuk seminggu pun umat Islam berpuasa. Ha ada tak yang tak berpuasa hari ni? Ish2, tak kan la tak puasa ye.. Yang perempuan tu ada gak reason nye.. Kalau lelaki tak tau la saya.. Gastrik agaknya.. Wahai pembaca semua, yang asal Felda Kumai, korang ingat tak zaman puasa time kecik-kecik dulu?. Time puasa kecik-kecik […]

, ,

Jadual waktu Imsak dan berbuka puasa di Felda Kumai

Dah masuk hari ke-3 berpuasa, rasanya masih belum terlambat untuk saya masukkan waktu Imsak dan Berbuka Puasa bagi Felda Kumai.. Sila klik link ini.  Waktu Berbuka dan Imsak di Bera Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.” Untuk detail waktu Imsak dan Berbuka bagi seluruh malaysia […]

, , ,

Salam Ramadhan

Salam.. Alhamdulillah bertemu lagi kita dgn bulan yg penuh kemuliaan dan keberkatan, bulan Ramadhan al Mubarak.. Seluruh umat Islam di pelusuk dunia termasuk warga Felda Kumai akan melakukan ibadah puasa. Suasana setiap petang akan menjadi begitu meriah dgn bazar ramdhan tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Pelbagai kuih muih, nasi dan lauk pauk dijual untuk berbuka […]

,

Fadhilat Ramadan

Sempena ramadhan yang hampir tiba ni, saya nak share sedikit fadhilat ramadhan untuk post kali ini. Hadith 1 Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi […]

Related Posts with Thumbnails

,