FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

[Tips] Buang Navigation Bar untuk Blogger

Tips ni saya nak share buat blogger2 Felda Kumai  yang menggunakan (Blogspot) blog. Di blog anda, anda akan dapati satu horizontal bar seperti gambar di atas. Ia digunakan oleh  Google untuk menunjukkan logo blogger, search box untuk blog anda dan link ke blog lain di blogger. Bar ni di panggil “Navigation Bar”. Hari ni saya nak bagi tips untuk buang Navigation Bar tu.

Sebenarnya navbar ni tidak merbahayakan kepada blog anda pun, tapi ramai blogger yang tak suka untuk tunjukkan navbar tu. Salah satu sebabnya mungkin ramai yang tak suka link ke blog-blog lain. Betul tak? NavBar akan menyebabkan pembaca pergi ke blog-blog lain bila melihat random blog yang ditunjukkan di navbar tersebut.

Buang navigation bar di Blogger?

1. Login akaun blogger.com anda

2.Klik ‘layout’

3. Sekarang klik kepada tab “Edit HTML”

4. Di sini anda boleh lihat html code untuk template anda. (Jangan risau, ianya simple sahaja). Skarang copy code yang saya letak di bawah ini dan paste di dalam template. Anda boleh paste di mana sahaja tetapi lebih baik paste di antara <> and < /head> .

navbar {height: 0px;visibility: hidden;display: none;}

Sekarang save template anda and check blog anda! NavBar seharusnya tiada lagi.

Note -

1. Menurut Google’s terms and condition buang navigation bar dari blogger’s blog tidak dibenarkan. Hehe

2. Kalau boleh download template sebelum membuat sebarang pertukaran kepada template code.

3. Anda boleh meletakkan semula NavBar tersebut hanya dengan membuang code yang anda paste tadi. Mudah kan?

Selamat mencuba buat blogger2 semua!

sumber: fariz kamis’ blog

Related Posts with Thumbnails

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>