FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

GST bakal dilaksana di Malaysia

Dulu dah kecoh pasal GST ni. Pastu senyap balik bila kerajaan menagguhkan perlaksanaannya buat sementara waktu kerana ingin melakukan kajian yang lebih terperinci dan kononnya ingin memberi kesedaran kepada orang ramai.. Baru-baru ni terbukak balik cerita GST apabila kerajaan mengumumkan akan melaksanakan GST dan seterusnya mengurangkan cukai korporat dan individu.

Apa sebenarnya GST atau nama penuhnya Good and Service Tax ni?

Mengikut apa yang aku belajar, skop GST ni lebih luas dari Servis Tax yang ada sekarang. Ia akan dikenakan kepada hampir semua jenis barang dan perkhidmatan di Malaysia bergantung kepada kategori barang tersebut.

Kategori GST ni pulak terbahagi kepada 3 iaitu, standard supply yang mana kadar GST nye mengikut yang akan diumumkan oleh kerajaan.   Setakat ni di beritahu kadar GST yang akan di perkenalkan di Malaysia ialah 4%. Yang kedua ialah zero rate supply yang mana barang tersebut dikenakan GST pada kadar 0%. Antara barang yang termasuk dalam kategori ini ialah beras, tepung, gula dan beberapa lagi barang kawalan lain. Dan yang ketiga ialah exempt supply iaitu barang-barang yang dikecualikan dari GST tersebut. Antaranya ialah caj bank, kenderaan awam, perubatan, pelajaran dan beberapa barang keperluan lain.

Adakah GST ini membebankan?

Kalau dilihat dari kadar yang dikenakan iaitu 4%, ianya nampak lebih rendah dari servis tax yang dikenakan sekarang iaitu 5%. Mungkin kita merasa ia memberi manafaat kepada kita.

Tetapi jika kita fikir semula, hampir semua barang akan ada GST, tidakkah ia membebankan? Dan harus diingat, GST ni melibatkan barang dari semua peringkat pembuatan? tak faham? aku pun tak berapa paham.. hehe.. Ok macam ni, cerita pasal kilang baju. Bahan mentah yang diperlukan untuk membuat baju ialah kain, benang, dan beberapa bahan lagi, dan kilang ini juga memerlukan mesin jahit, gunting dan sebagainya untuk pekerjanya menjahit baju tersebut. Cuba anda bayangkan kalau kilang tersebut terpaksa membayar GST ke atas kain, benang dan juga mesin jahit tersebut, adakah kos pengeluaran baju akan meningkat? Dan baju2 tersebut di hantar kepada pembekal sudah tentu dengan harga yang tinggi, pembekal pulak terpaksa menanggung kos operasi yang tinggi apabila perkhidmatan lain dikenakan GST. Sudah tentu pembekal tersebut akan penghantar kepada kedai2 dengan harga yang lebih tinggi. Pekedai pulak terpaksa mengambil dengan harga tinggi. Dan kos untuk operasi kedai juga turun meningkat apabila kadar sewa terdapat GST, kos membeli almari pameran meningkat kerana caj GST tersebut.

Jadi, apabila kos-kos tersebut meningkat dari setiap rantaian tersebut, adakah kos baju tersebut tidak akan meningkat? dan pembeli membeli pakaian tersbut juga dikenakan GST. Bayangkanlah.

Oklah, aku cerita sampai disini dahulu. Ada masa aku tulis lagi mengenai GST ini. Tulisan ni hanya pandangan aku sahaja berdasarkan pengetahuan yang aku ada. Kalau sape2 boleh bagitahu kebaikan GST ni boleh tinggalkan komen di bawah.

Dari blog www.farizkamis.ws

Related Posts with Thumbnails

, ,

One thought on “GST bakal dilaksana di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>