FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Isi Borang Cukai Secara Online Dengan Selamat

Ha.. Bulan ni adalah bulan terakhir buat individu untuk submit borang BE.. artikel kali ini berkenaan dengan cukai pendapatan yang saya copy dari blog On9 info. http://on9info.com/isi-borang-cukai-secara-online-dengan-selamat.html

Memang ramai diantara kita telah pun menggunakan e-Filing untuk mengisi dan menghantar borang cukai secara online. Pada bulan April dan Jun setiap tahun biasanya merupakan bulan paling sibuk dimana ramai diantara kita telah bersedia untuk menghantar borang cukai Be atau B.

Dengan adanya e-Filing proses penghantaran borang Cukai memang mudah, kita boleh kira cukai kita sendiri kat rumah,di office atau dimana-mana sahaja dan boleh terus hantar secara online dengan hanya mengesahkan penghantaran melalui“Tandatangan Sijil Digital”. Walaupun pada dasarnya sistem e-Filing telah diuji tahap sekuritnya namun kita masih lagi perlu mengambil langkah berhati-hati bagi mengelakkan kecurian data peribadi semasa mengisi borang cukai secara online.

Ini ada beberapa Tips Mengisi Borang Cukai secara e-Filing.

-Jangan sesekali klik link yang meragukan dalam e-mel kerana link tesebut mungkin laman web palsu atau berkaitan kegiatan ‘memancing data’. Penipu internet memang pandai, diaorang buat macam laman web betul tetapi sebenarnya link tersebut adalah link ke laman web palsu. Semak betul-betul URL address dan make sure ianya alamat yang sebetulnya.

-Jangan reply permintaan untuk dapatkan maklumat peribadi atau kewangan atau kata laluan yang dihantar melalui email. Setahu saya LHDNM tidak pernah minta maklumat personal, maklumat kewangan atau password dengan  menggunakan email.

-Bagi menyusahkan kecurian data berlaku dinasihatkan Pilih kata laluan yang sukar diteka untuk perkhidmatan eFiling. Elok selalu tukar kata laluan dan rahsiakannya.

-Cepat-cepat Log-keluar setiap kali selesai guna eFiling dan kalau tak nak duduk lama-lama menghadap komputer isi e-Filing sediakan dokumen rujukan siap-siap sebelum mula mengisi borang.

-Sentiasa pastikan komputer dan perisian sentiasa diupdate software berkaitan dan pastikan komputer dilindungi AntiVirus, Anti Spam, FireWall dan sengkatannya.

-Pastikan maklumat penting dibuatkan back up dan salinannya disimpan dalam pendrive / external disk. Senang nak recover balik kalau ada apa-apa berlaku.

-Sentiasa Alert dengan berita semasa dan tingkatkan pengetahuan tentang trend keselamatan menggunakan perkhidmatan online supaya tidak mudah tertipu.

-Lagi elok hantar borang cukai anda awal, jangan tunggu pada 30 April (untuk Borang Be) dan 30 Jun (Borang B) setiap tahun baru nak hantar borang. Tunggu last minute memang ada kemungkinan tahap keselamatan data agak terjejas,  biasanya kita akan buat dalam keadaan tergopoh gapah hingga lupa langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian.

 

 

Related Posts with Thumbnails

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>