FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Menjadi ahli KPF

Saya percaya ramai di antara generasi kedua masih belum menjadi ahli Koperasi Permodalan Felda atau KPF. Dalam posting sebelum ini saya ada bercerita mengenai perbandingan di antara KPF dan ASB, posting kali ini saya akan sharekan bagaimana ingin menjadi ahli KPF.

SYARAT-SYARAT UNTUK MENJADI ANGGOTA :
1. Berumur 18 Tahun dan ke atas;
2. Warganegara Malaysia;
3. Bermastautin di Malaysia;
4. Peneroka/Kakitangan Felda;
5. Isteri/Anak Peneroka/Kakitangan Felda;
6. Bukan seorang bankrap;
7. Tidak hilang upaya dari segi mental;
8. Bukan seorang yang terhadapnya masih berkuatkuasa suatu sabitan bagi kesalahan boleh daftar;
9. Bukan seorang yang telah dibuang daripada menjadi anggota di bawah Akta dan suatu tempoh selama satu
tahun belum lagi berlalu dari tarikh pembuangan itu.

CARA MENDAFTAR

1. Dapatkan borang keahlian. Terdapat dua cara bagaimana untuk mendapatkan borang keahlian. Yang pertama ialah pergi sendiri ke pejabat Felda, dan dapatkan dari pegawai Felda. Cara kedua ialah download dari website KPF sendiri. Anda boleh klik link ini (Borang Keahlian KPF).

2. Isi borang keahlian tersebut. Pastikan anda mengisi dengan lengkap segala maklumat yang di perlukan.

3. Sediakan dokumen yang diperlukan. Dokumen yang di perlukan seperti di bawah:

  • Satu Salinan Kad Pengenalan;
  • Salinan Slip Gaji/Paysheet (Jika seorang kakitangan/peneroka);
  • Bayaran Fee Masuk RM20.00.
  • Satu Salinan Kad Pengenalan Suami/ Bapa/Emak/Sijil Kelahiran/Sijil Perkahwinan (Jika status pemohon
  • adalah 3, 4, 5 atau 6);

4. Hantar semua dokumen tadi ke pegawai Felda yang menguruskannya.

Ha.. Mudah sahajakan? Kepada yang belum menjadi ahli, boleh lah merebut peluang tersebut secepat mungkin. Jadikan KPF sebagai salah satu dari pelaburan anda.

Related Posts with Thumbnails

,

43 thoughts on “Menjadi ahli KPF

  • Saya daftar ahli tahun lepas tpi belum thu dh terima blum

  • ieda says:

    sepatutnya KPF menggunakan servis yang canggih, berkesan, pantas dan mudah untuk dilihat sama ada dari segi penyemakan status ahli atau semakan terkini pelaburan. ini adalah kerana KPF adalah organisasi yang memproses saham yang telah dilaburkan. ini melibatkan wang. ahli pasti nak tau apa jadi dengan wang mereka. sistem yang ada masih lemah. manakala telefon pula tidak berangkat. mungkin staf KPF bercuti atau sedang berehat. harap KPF menyediakan servis 24jam dengan informasi yang telah dikemaskini. bila lagi nak berubah..

  • admin says:

    Tidak boleh Tuan.. suruh isteri je register

  • khalzema says:

    isteri sy seorng warga felda ,tapi sy bukan warga felda .
    boleh ke sy jd ahli KPF ?

  • Salniah binti Saleh says:

    Saya anak peneroka jengka 6, Setelah permohonan menjadi ahli KPF berjaya,Saya telahpun melabur dalam KPF kali pertama melalui MBB pada Nov 2012 dan telah menghantar /pos slip bayaran , Pada Des 2012 saya telah menambah pelaburan. Tapi bila saya semak melalui e-semak masih gagal masih tidak ujud, macam mana ye? Risau pulak…

  • ares20sen says:

    Salam..boleh saya dapatkan cara bayaran fee masuk menjadi anggota kpf2?

  • admin says:

    saya berharap suatu hari nanti KPF dapat bekerjasama dengan Maybank supaya pelabur dapat menggunakan M2u sebagai salah satu cara menambah pelaburan..

  • KPF anda says:

    **Sekiranya tuan/puan telah mendapat no keahlian
    tuan/puan boleh mula membuat tambahan syer di KPF,
    sekiranya tuan/puan menambah syer saham tuan/puan
    boleh menggunakan borang yang dimuat turun dari web KPF.

    Di sini penerangan cara simpanan tuan/puan perlu ke
    kaunter maybank bank inkan wang ke dalam akaun
    KPF mbb: 564212301580 atas nama Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad.
    Setelah selesai di bank akan bagi tuan/puan slip bank copy yang
    berwarna kuning itu tuan/puan perlu hantar ke KPF untuk rujukan
    piahak KPF tuan/puan hantar slip beserta borang tambahan pelaburan
    di web KPF atau tuan/puan boleh buat surat rasmi tamabahan saham tuan/puan.

    Tambahan melalui maybank 2u atau mesin deposit tidak dibenarkan.
    Untuk pengatahuan tuan/puan boleh menyemak penyata simpanan saham
    di web KPF di bahagian e-penyata.

  • vijaya kumar says:

    Selamat sejahtera. saya,Vijayakumar anak peneroka…saya ingin menjadi ahli KPF..Sudah 2 kali saya hantar borang pendaftaran,1st 2011 dan 2nd 2012.. tapi sampai sekarang tiada sebarang jawapan sedangkan adik dan kakak saya sudah dapat menjadi ahli KPF…bagaimanakah cara untuk saya mengetahui status pendaftaran saya…Kerjasama pihak anda amatlah saya hargai..Terima Kasih.

  • vijaya kumar says:

    Selamat sejahtera. saya anak peneroka…saya ingin menjadi ahli KPF..Sudah 2 kali saya hantar borang pendaftaran,1st 2011 dan 2nd 2012.. tapi sampai sekarang tiada sebarang jawapan…bagaimanakah cara untuk saya mengetahui status pendaftaran saya…Kerjasama pihak anda amatlah saya hargai..Terima Kasih.

  • vijaya kumar says:

    Selamat sejahtera. saya anak peneroka…saya ingin menjadi ahli KPF..Sudah 2 kali saya hantar borang pendaftaran,1st 2011 dan 2nd 2012.. tapi sampai sekarang tiada sebarang jawapan…bagaimanakah cara untuk saya mengetahui status pendaftaran saya…Kerjasama pihak anda amatlah saya hargai..Terima Kasih.

  • admin says:

    Admin Feldakumai.com tidak terlibat dalam memberikan approval. Mungkin masmerah boleh check sendiri dengan KPF

  • masmerah says:

    Sy anak peneroka…nk th kalau nama blacklist…boleh mohon tk…

  • admin says:

    setahu saya boleh… boleh hubungi pejabat KPF

  • Aidil says:

    Assalamualaikum..
    Sebelum ni sy ada membuat pelaburan dengan menumpang akaun bapa sy..
    Sekiranya sy dah ada no ahli sendiri nanti, bolehkah sy transfer pelaburan di akaun bapa sy td ke akaun sebenar saya..??
    mohon pencerahan :)

  • NORINI BT AHMAD says:

    permohonan melalui pengisian borang permohonan menjadi anggota (anggota individu) saya telah diarahkan untuk menghantarnya sendiri melalui pos , paada awal julai ,adakah tempuh prosesnya dalam berapa bulan. bole saya tahu sehinggi ini belum dapat kenyataan apa-apa, no.ac. 564212301580 kpf13952.ic 550914-01-5564, alamat 75 jln Besar felda air hitam ,86000 kluang ,johor

  • admin says:

    kpf 2.. kpf 1 kalau kuota famili belum penuh

  • admin says:

    sepatutnya selepas bulan 6 dah ada dlm statement

  • admin says:

    boleh

  • razdi says:

    skrg ni kpf boleh buka lagi ke?

  • nisa says:

    saya dah jd ahli. dah mlabur pon tp bila semak kat penyata online xde duit masuk direkodkan.
    no ahli:10077716
    dah tel kpf, komen yg dberi ” sila tunggu, rekod akan dkemaskini dlm tempoh selewat2nya 3bln”.
    tp saya mlabur bln mac’12.skrg sepatutnya penyata dah bleh dsemak scr online.
    kronologi:
    1. bln nov 2011 mendaftar
    2. bln mac 2012 dapat surat pengesahan menjadi ahli
    3.bln mac 2012
    -buka buku maybank
    -depositkan RM1000 under nama kpf
    -poskan resit salinan ke
    Koperasi Permodalan FELDA Malaysia Berhad
    Bangunan Blok J,
    Anjung Felda, Jalan Maktab,
    54000 Kuala Lumpur

    4.bln april onwards semak penyata tp tiada sebarang amaun direkodkan.

    harap dapat membantu

  • warga_felda82 says:

    sy nk bertanya, jika kita telah ada kpf 1 bolehkah kita buka kpf 2?

  • Fariz Kamis says:

    saudara zail.. rasanya kena hubungi terus dengan pegawai KPF di HQ..

  • zil says:

    salam..
    saya dah anta permohonan untuk jadi ahli kpf ke pejabat felda di tempat say pada end of 2010 (x pasti tapi dah lame coz sy x ingat bile mohon n i thought permohonan sya gagal)…ujung tahun lepas (dis 2011)permohonan saya diluluskan n saya diminta untuk activate akaun di maybank dengan buat bayaran rm 100 sebelum 31 dis 2011 (saya dapat info dari jiran sebelah rumah di kampung)..masalahnya saya baru tahu tentang hal ni jan 2012 mean sya gagal activate akaun tu..saya da call pejabat felda tu then diaorang mintak saya contact dengan pegawai felda di kl..sy da bnyk kali try call fixed line kpf (no tepon sy dapat kt website kpf)tapi line asik bz..so saya nak tau what to do next and cmne ngan status saya since saya ada terbaca dlm web kpf if kite gagal activate akaun kite, keahlian kite akan disingkirkan..moga encik dapat membantu saya..TQ very much…

  • Fariz Kamis says:

    salam, boleh.. kalau KPF ada limit famili RM250k, kalau KPF2 buat masa ni x de limit

  • Fariz Kamis says:

    boleh hantar ke alamat ni..

    Koperasi Permodalan FELDA Malaysia Berhad
    Bangunan Blok J,
    Anjung Felda, Jalan Maktab,
    54000 Kuala Lumpur.

  • zil says:

    salam..
    sy nak tau adakah setiap generasi kedua boleh memohon dan menjadi ahli kedua-dua koperasi iaitu kpf dan kpf2

  • liza says:

    utk tmbh pelaburan,kalau kite nk pos sendiri form tu ke pej kpf kl, pakai address ape and attn to siapa

  • zaiton ab kader says:

    jika ibubapa sudah kembali ke rahmatullah , sebagai anak Gen2 yg tidak bekerja yg ingin apply menjadi ahli KPF , apakah doc. yg perlu dilampirkan dgn borong permohonan utk menjadi ahli.

  • Fariz Kamis says:

    yup.. kalau duk n keje kl memang senang hantar sendiri.. bukan susah pun nak cari pejabat kpf tu.. hehe.. raiam anak felda yang duk kl.. tp still malas nak buat sendiri..

  • Sherry says:

    Salam. Sy uruskan sendiri penghantaran borg kpf ke ibupjbt felda kl. Dalam masa sebulan sy dah dpt no keahlian dan penyata. Mudahkan??? Kalau suruh pjbt felda tak tau cos ada kawan dah setahun tak dgr cite. Tp ms dtg mintak kelulusan dgn pengurus felda kata kerani nye kena kumpul byk2 brg baru hantar cos nak jimat kos.

  • Fariz Kamis says:

    yup.. bila dah isi borang tu, pos ke pejabat KPF, x pun serahkan kat pegawai felda.. bisanya dalam masa 3 bulan.. kena rajin call pejabat KPF tanya status

  • zaid says:

    lepas dah isi form tu, poskn ke pejabat KPF? pas tu bila agaknya pihak KPF akan update kat dalam e-penyata @ bila agaknya kita boleh tau yang pelaburan tu dah diterima oleh pihak KPF.

  • zaid says:

    sy sudah menjadi ahli KPF. mcm mana nak tambah pelaburan? kalau dah tambah bila agaknya, pihak KPF akan update kat dalam e-penyata.

  • Fariz Kamis says:

    salam.. tidak boleh.. apply loan kpf pulak.. kalau x boleh, kena cancel yang asb dulu baru apply semula loan kpf

  • nasarudin says:

    saya telah membuat pelaburan ASB sebanyak 100,000 secara potongan gaji…boleh ke sekiranya saya nak memohon pertukaran pelaburan ini kepada pelaburan KPF???

  • AB MANAF BIN MD HASHIM says:

    Permohonan menjadi Ahli KPF2 saya telah diluluskan. Hingga tarikh ini, No. Anggota KPF2 untuk saya dan anak-anak belum diterima. Pengesahan
    anggota hanya dengan No. Kad Pengenalan sahaja.

  • AB MANAF BIN MD HASHIM says:

    Assalamualaikum,

    Dalam KPF2 mengapa isteri kakitangan tidak dibenarkan turut serta menjadi ahli. Sedangkan Dalam KPF ianya boleh.

    Terima kasih.

  • Fariz Kamis says:

    Perlu pengesahan pengurus rancangan. Dalam masa 3 bulan selepas hantar boranng. Dividen dapat bulan julai

  • saya anak peneroka mcm mana saya nak menjadi ahli.adakah saya harus mengambil pengesahan daripada pengurus felda,berapa lamakah proses yang di ambil bagi pihak tuan untuk saya menjadi ahli kpf.berapa banyak simpanan yang boleh saya buat,bilakah dividen akan dibayarsetiap tahun.sekian terima kasih.

  • Fariz Kamis says:

    Saudar Rizan boleh menghubungi ibu pejabat KPF dan bertanya melalui telefon..

  • Rizan bin Ithnin says:

    Saya telah mengisi borang di pejabat Felda Bukit Tongkat, Kluang Johor untuk menjadi ahli KPF pada 29hb November 2010. Masalah saya sekarang, sehingga hari ini saya belum menerima jawapan pengesahan menjadi ahli KPF sedangkan saya telah membuat pelaburan sebanyak RM8005.00 di KOPERASI PERMODALAN FELDA BERHAD NO. ACC: MBB 564212301580. Masalah saya sekarang, saya ingin menambah pelaburan tetapi saya masih belum memperolehi jawapan keahlian saya dari pengurusan Felda Bukit Tongkat. Resit rasmi pelaburan KPF telah dibuka oleh pihak pengurusan yang bernombor 1136507 dan no. customer 3000104. Kerjasama dari pihak anda bagi menyelesaikan masalah saya amat saya hargai. Sekian terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>