FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Semakan saman / Saman trafik

Baru-baru ni terdapat isu saman ekor yang mana kerajaan telah menangguhkan sekatan ke atas mereka-mereka yang telah disenarai hitamkan daripada memperbaharui cukai jalan mereka hingga ke Mac 2011. So, kepada yang disenaraikan hitam tu cepat2 la hidupkan cukai jalan tu. Hehe.. Next year kena settlekan dulu semua saman2 tu sebelum hidupkan cukai jalan.

Cerita pasal saman ni, saya baru je periksa saman saya melalui internet. Ambik kau, 5 saman. Tapi takde plak kena ‘black list’. Tak tahu la plak bila nak kena buat cukai jalan nanti baru diorang sekat kot.

Anyway, kepada sesape yang nak check saman tu, korang semua boleh try a few website yang saya bagi ni.. Sebelum balik hari raya nih, eloklah korang semua cek dulu saman anda. Sekarang urusan semakan saman dah mudah. Tak perlu lagi pergi ke Balai Polis dan Kaunter JPJ.

Yang ni paling cepat tanpa perlu daftar. Anda semua boleh search guna NRIC/ID number, Malaysia Vehicle Registration, Passport, Foreign Vehicle Registration ataupun Business Registration. Check kat sini

Rilek.com.my

Yang ni pulak anda boleh periksa saman anda dan terus membuat pembayaran. Tetapi kena register dulu. Lawati laman web ini.

MyEG Service

Satu lagi dengan Eservices.com.my. Website ni pun anda ena register dulu baru boleh periksa saman anda.

Eservices.com.my

Jika anda semua mahu periksa saman melalui SM anda boleh try servis ni. Saya baru je cuba. Tak sampai 5 min dah dapat balasan..

Dapat.Com

Camana nak check?

Contoh:

IC no: POLIS SAMAN 710503005100 or
Vehicle: POLIS SAMAN HW1234

Lepas tu hantar SMS ke DAPAT | 32728. Kos 15 sen setiap SMS yang dihantar dan 50 sen untuk setiap SMS balas.

Jom cuba.

Related Posts with Thumbnails

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>