FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Blok 13 Felda Kumai

Catatan kali ini di feldakumai.com ingin membawakan anda secara lebih dekat untuk mengenali sendiri atau mengenangkan kembali sesuatu di Felda Kumai.

Kali ini saya ingin menawarkan kepada mana-mana pembaca feldakumai yang berasal dari felda ini untuk tampil mengisahkan sendiri blok masing-masing. Ini akan membantu rakan generasi yang lain untuk mengenali sendiri blok anda.

Bahan-bahannya boleh anda hantarkan kepada kami untuk disiarkan.

Buat permulaan, saya sebagai anak Felda Kumai dari Blok 13 ingin berkongsikan kisah kami. Jom ….

Blok 13

Blok 13 terletak dibahagian tenggara Felda Kumai iaitu bersebelahan dengan Blok 12 dan bersambungan pula blok 14 dan 15 dibahagian hujungnya. Di bahagian atasnya, bersempadanan dengan Hutan Simpanan Chini terutama dari rumah Pok Ku ( Tuan Abdulah Tuan Ngah) sehinggalah ke penghujung blok 13 di rumah Tuan Haji Tukiman.

Blok 13 seperti Blok yang lain mempunyai 24 buah keluarga yang terdiri pelbagai negeri dari semenanjung dari Perlis sehinggalah ke bahagian Johor. Pelbagai bahasa atau loghat dapat dilihat dan dipertuturkan oleh generasi kami di sini. Namun bagi generasi yang sekitar 20 an, loghat negeri Pahang biasanya lebih kedengaran dari loghat negeri asal keluarga mereka.

Bermula dengan nombor rumah 289 hinggalah kepada nombor 308 di sepanjang Jalan Bunga Janda Kaya (Kalau tak silap saya dahulu adalah Jalan Indera Mulia).

Kalau mengikut sejarah, Haji Ridzuan  dan Hajah Saudah  merupakan peneroka terawal yang menetap di blok 13 jika pendaftaran peneroka diambil kira.

Ini kerana setiap kali peneroka mendaftar diri, mereka akan diberikan nombor peneroka mengikut pendaftaran dan membuat undian rumah yang menentukan lokasi blok dan rumah mereka. Mereka didaftarkan dengan nombor 12586.

Manakala mengikut nombor pendaftaran 12960 yang dimiliki oleh Haji Wak Kadirin serta Isterinya, merupakan ahli blok terakhir yang melapor diri dan mengundi untuk ditempatkan di blok 13 ini.

Blok 13 di ketuai oleh Ketua Blok En. Adlan bin Adol ataupun dipanggil Pak Ngah Lan oleh generasi kami.Sejarah ketua blok menyaksikan beberapa ahli blok telah mengambil peranan ini terdahulu seperti Pak Lang Don (Abdul bin Din), Pak Su Jaafar (Jaafar Kassim), Pak Cik Zaitong ( Zaitong Awang), Hj Tukiman (Tukiman Mohamad) dan Arwah Pok Osman (Othman Awang). (Jom betulkan saya…)

Saya akan cuba membuat catatan khusus mengenai peranan ketua blok yang tidak atau kurang didendangkan oleh generasi kini.

blok 13 2

Pak Su Pin (Pin bin Seman dan Isteri Harison Rejab)  yang berasal dari Kayangan, Perlis merupakan peneroka yang paling tua dikalangan ahli blok 13 dengan rekod kelahiran beliau 1 Mac 1942 ataupun sekitar 71 tahun.

Manakala Isterinya yang dikenali Mak Su pula berusia 70 tahun merupakan antara penerokawati yang paling tua. Mak Long (Halimah Abdullah ) merupakan antara yang paling tua dikalangan yang lain iaitu dilahirkan pada tahun 1933.

Ahli blok 13 telah kehilangan beberapa orang ahli bloknya seperti Arwah Pak Long Ujang (Ujang bin Yatim) pada tahun 1989 (Ketika ini, beliau adalah pengusaha kantin sekolah Kumai). Jenazahnya disemadikan di Kampungnya di Lanchang, Pahang.

Pada tahun 1990,  Pak Haji Mahmud (Haji Mahmud Ismail) pula menyusul mengadap Ilahi selepas penat membantu persediaan membuat balai kenduri di rumah Pok Oak (Daud bin Muda). Saya masih teringat, saya dan rakan, Naim, ditugaskan untuk ke rumah ahli blok yang lain memaklumkan arwah tengah nazak di rumahnya petang tersebut.

Akhirnya arwah menghembuskan nafasnya ketika di Klinik Kesihatan di Bera 32 pada petang itu juga.

Kemudian beberapa lagi ahli blok turut sama meninggalkan kami seperti Pok Mat (Che Mamat Che Seman) yang sakit tua di kampungnya Paya Luas Temerloh , Haji Wak Busro (Busro bin Amil), Pak Long Jaafar (Jaafar bin Ishak ), Pak Sahak (Ishak bin Jusoh) serta ketua Blok kami sendiri sekitar tahun 2006, Pok Osman (Othman Awang).

Penerokawati Blok 13

Manakala kaum ibunya kehilangan sahabat mereka, Allahyarhamah Mak Su Piah  Sopiah bt Bakar) yang meninggal ketika pulang ke kampung Kuala Kurau, Perak.

Kehilangan ini ibaratkan pergi bercuti yang tidak kembali oleh rakan-rakannya kerana tidak sempat untuk menatap wajah sahabat mereka ketika saat akhirnya.

Al-fatihah kita sedekahkan kepada mereka yang telah mendahuli kita untuk kembali kepadaNYA. Al-Fatihah.

Raya @ Kumai 2009 (546)

Blok 13 mempunyai sesuatu yang dibanggakan. Syarikat Pinggan Mangkuk (SPM) yang dikatakan yang pertama diwujudkan di Felda Kumai untuk keperluan pinggan dan peralatan majlis kenduri kendara yang ditubuhkan pada tahun 1984 atau 1985 (sebelum saya tadika).

Awalnya persatuan SPM ini ditubuhkan untuk kemudahan ahli blok mengadakan kenduri selepas pengalaman kenduri di rumah Pak Su Pin untuk Kak Shila yang dikatakan kenduri kahwin yang pertama di Felda Kumai ketika itu. Kemudian SPM ini berkembang dengan pantas kerana anak-anak semakin menginjak dewasa dan kenduri kahwin kerap diadakan.

Malah saya difahamkan keahlian syarikat pinggan mangkuk ini menjangkau sehingga blok 17 keahlian. Dikatakan juga seramai 60 orang peneroka menjadi ahlinya menjadikannya sebagai yang terbesar di Felda Kumai.

Saya masih teringat ketika kecil, bangsal stor SPM terletak di antara rumah Pak Ngah Lan dan Arwah Pak Sahak. Insyallah akan saya perincikan dalam kenangan kenduri kendara di Felda Kumai kelak.

Blok 13 juga amat berbangga dengan salah seorang ahli bloknya iaitu Haji Ridzuan Abd Hamid yang bertugas sebagai Bilal bagi Masjid Jamiatun Mukminin kita. Malah pada tahun 2005 kalau tak silap saya, beliau telah mewakili Negeri Pahang ke  Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan di Negeri Perlis sebagai QARI Negeri Pahang.

Masyarakat Kumai memanggil beliau dengan gelaran Ustaz tetapi bagi generasi kami di blok 13, lebih mesra dengan panggilan Pak Aji selepas beliau menunaikan haji pada tahun 1988 bersama isterinya Mak Aji (Saudah bte Ibrahim).

Blok 13 pernah memenangi tempat kedua dan ketiga bagi kategori lanskap blok terbaik (sepanjang pengetahuan saya).

Generasi blok 13 sama seperti generasi blok yang lain. Ada yang berjaya dengan jawatan tinggi dan juga ada yang kurang berjaya namun masih membanggakan.

Keakraban generasi blok ini boleh dilihat ketika hari raya di mana berkumpulnya semua lapisan generasi berkunjungan ke rumah-rumah ahli blok sebagai satu tradisi yang tidak luput ditelan zaman malah generasi kedua turut sama menyertainya.

Semoga ahli blok 13 baik dari lapisan peneroka dan generasinya dapat mengekalkan apa yang telah wujud dan diwarisi.

Raya @ Kumai 2009 (150)

Insyallah, saya akan menambah apa-apa jua bahan mengenai blok ini. Kepada pembaca generasi dari blok 13 yang ingin menambah bahan cerita, ayuh kita kongsikan di ruangan ulasan….

Kepada generasi dari blok yang lain, apa kata anda sumbangkan pula kisah mengenai blok anda bersama. Saya percaya kisah-kisah sebegitu amat berbeza dari kisah yang lain apatah lagi dikisahkan pula oleh anda sendiri…

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>