FELDA KUMAI

Di hatiku selamanya…


 Powered by Max Banner Ads 

Felda Golbal Ventures ke Bursa Malaysia 2012

Foto: Mynewshub

FELDA Global Ventures Holdings (FGVH) akan disenaraikan di Bursa Malaysia menjelang pertengahan 2012 untuk mengumpul dana bagi syarikat itu menjadi sebuah konglomerat global, demikian diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata penyenaraian itu akan mewujudkan sebuah lagi syarikat perladangan berwajaran tinggi selain menarik pelabur antarabangsa ke Bursa Malaysia.

Hak dan kepentingan peneroka FELDA akan terus dilindungi oleh Koperasi Permodalan FELDA sebagai pemegang saham majoriti, tegas beliau ketika membentangkan Belanjawan 2012 di Parlimen di sini.

Peneroka FELDA dijangka menerima durian runtuh, dan jumlahnya akan diumumkan sebelum penyenaraian, kata beliau.

Apabila disenaraikan, FGV akan menjadi pemilik ladang terbesar di negara ini, mengatasi SIME DARBY BHD sebagai syarikat perladangan senaraian awam yang terbesar di dunia dengan simpanan tanah.

Kumpulan Felda menguruskan kira-kira 860,000 ha dalam Malaysia, di mana520,000 hektar milik kepada peneroka dan 320,000 hektar dimiliki Lembaga KemajuanTanah Persekutuan (Felda), agensi kerajaan yang mengawasi kumpulan Felda. FGV sendiri mempunyai ladang sendiri seluas 50,000 hektar.

Secara perbandingan, Sime Darby mempunyai jumlah tanah yang ditanam lebih daripada 630,000 hektar di Malaysia dan Indonesia.

Related Posts with Thumbnails

, , ,

One thought on “Felda Golbal Ventures ke Bursa Malaysia 2012

  • fazz ismail says:

    Diharapkn warga peneroka mendapat tempias dan manfaaf dari penyenraian (FGVH) tersebut…….semoga mndapat yg trbaik dari hasil kerja itu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>